DierenDonatie.nl - Crowdfunding voor dieren projecten
Tips over jonge haasjes

Tips over jonge haasjes van Knabbel en Babbel

Hallo, Wij zijn Knabbel en Babbel.

Tips over jonge haasjes

We zijn haasjes en vandaag precies vier dagen oud. Onze tijdelijke pleegmoeder heeft gevraagd wat meer te vertellen over ons avontuur.

Onze echte moeder heeft ons vier dagen geleden in een natuurgebied gekregen. Zij heeft mijn vader zes weken geleden ontmoet. Hij heeft tijdens een gevecht, dat wordt rammelen genoemd, het hart van mijn moeder veroverd. Helaas heeft ze sindsdien niets meer van hem gehoord.

We zijn, samen met nog een broertje en een zusje in een open veld ter wereld gekomen. Nadat mam ons heeft gekregen hebben we nog wat gedronken en toen ging zij weer weg. Ze komt één of twee keer per dag even langs om ons wat melk te geven. Ze is echt geen slechte moeder hoor! Ze komt juist zo weinig naar ons om geen geurtjes af te geven. Op die manier ruiken wij niet naar haas en kunnen andere dieren met een sterke neus, die ons als hapje beschouwen, niet zo goed vinden.

We worden soms per ongeluk aangezien voor een konijn. Maar als haas zijn wij al helemaal ‘af’ bij onze geboorte, we hebben haren, we kunnen zien en al direct lopen. Konijnen worden naakt en blind geboren en blijven in een nest, vaak onder de grond, een hele tijd bij hun moeder.

Na drie dagen gingen de andere twee haasjes weg, ze wilden hun benen strekken zeiden ze. Wel komen ze nog na zonsondergang terug, dan komt onze moeder ook nog om ons melk te geven. Verder knabbelen we wat aan het gras en andere plantjes die hier groeien. We hebben het door onze dikke vacht gelukkig niet koud.

Gisteren lagen we lekker wat te dutten totdat we opgeschrikt werden door iets groots wat stond te blaffen bij ons nest. Een hond, en niet zo’n kleintje ook. Het baasje van die hond kwam kijken en zag ons liggen. Omdat we zo geschrokken waren bleven we heel stil en plat liggen en die meneer dacht dat we achtergelaten waren door onze moeder. Hij besloot ons mee te nemen en naar een wildopvang te brengen.

Daar aangekomen gingen we stoer doen omdat we best wel bang waren. We gingen grommen en probeerden te boksen met die mevrouw die ons oppakte om na te kijken. We kregen niet het idee dat ze daar erg van onder de indruk was. Ze zei dat we rond de 100 gram wegen en ze omschreef ons als ‘fluffy en schattig’, daar gaat ons stoere imago!

Wat dan wel weer fijn was: we kregen wat warms te drinken. Het was nog geen melk want blijkbaar hebben ze in een opvang geen echte hazenmelk en moeten onze darmen eerst wat wennen aan de andere speciale melk voor hazen. In de ruimte naast ons zaten wat andere soortgenoten die ook pas een paar dagen oud zijn. Eén is door een kat meegenomen en die heeft behoorlijk pijn aan zijn poot. Hij schijnt bij de dokter te zijn geweest voor een kuurtje en zalfje. Een andere haas zegt dat hij kan vliegen. Hij is blijkbaar door een hele grote roofvogel meegenomen. Hij ging toen zó hard spartelen dat de vogel hem moest loslaten. En toen vloog hij door de lucht om, gelukkig voor hem, zacht neer te komen in een bergje vers stro in een manage. Hij is toen ook naar deze opvang gebracht.

Gisteren zijn we opgehaald door onze tijdelijke pleegmoeder. We hoorden dat we een paar weken bij haar mogen logeren totdat we geen melk meer hoeven te drinken. We krijgen nu speciale melk die best lekker is. En we zitten in een hok met stro, hooi en knabbels en een heerlijk zacht schuilhuisje waar we natuurlijk naast gaan liggen, niet erin. Zo eigenwijs zijn we wel.

Onze pleegmoeder vertelde dat we zo’n drie tot vier weken bij haar blijven. We krijgen van haar twee keer per dag lekkere melk te eten. Elke dag worden de porties groter, want wij groeien ook elke dag meer. Over ongeveer vier weken horen we zo’n 400 gram te wegen en knabbelen we de hele dag door aan hooi en verse groenvoer. Andijvie en witlof zijn favoriet. Overigens lijkt zij best daarin op onze echte moeder: ook van haar krijgen we alleen eten en een schoon hok maar geen knuffels. We zijn wilde dieren en op deze manier blijven we ook wild, zegt ze.

Na die vier weken gaan we nog terug naar de opvang waar we ook de eerste dag waren. Daar mogen we nog een paar weken blijven totdat we groot genoeg zijn om weer vrijgelaten te worden. We gaan vermoedelijk terug naar het veld waar we vandaan komen. Maar nu nog niet, eerst lekker groter groeien. Onze pleegmoeder heeft nog wat tips en adviezen voor jullie, want hoewel ze gek op ons is, heeft zij liever geen haasjes die onterecht worden meegenomen. Lezen jullie mee?

Tips en adviezen over jonge haasjes:

  • Jonge haasjes horen alleen in een open veld te liggen. Ze worden gewoon door hun moeder gezoogd. Laat ze liggen als ze niet in direct gevaar zijn.
  • Gevaar is: ze liggen op een gevaarlijke plek (bijvoorbeeld te dicht bij een snelweg), er lopen daar katten in de buurt, ze worden aangevallen door andere dieren.
  • Bij gevaar of een gewond haasje: breng deze naar één van de wildopvangcentra in Nederland. Ga nooit een haasje zelf groot brengen. Het is ten eerste bij wet verboden maar het is vooral ook niet goed voor het dier. Het heeft hele specialistische zorg nodig. Een haasje is wild en zal ook nooit tam gedrag tonen. Hij wordt gek van opgesloten zitten (letterlijk en figuurlijk) en zal zich doodrennen tegen hekken, muren of in een hok.

Zie de afbeelding hieronder met de beslisboom of je een dier met rust moet laten of naar een opvang moet brengen.

Verder: het grootbrengen van Knabbel en Babbel en de vele honderden haasjes die opvangen worden door de wildopvangen in heel Nederland, kost heel veel geld. De melk is duur en ook het groenvoer (vaak groenten als andijvie en witlof) gaan er met kilo’s doorheen tijdens het hazenseizoen (februari tot en met oktober). Haasjes blijven gemiddeld zeven weken bij een pleegouder/opvang en kosten bij elkaar zo’n € 75,–. Help dus de wildopvangen met een donatie of ga spontaan langs om groenvoer te brengen.

Dierendonatie.nl krijgt zeer regelmatig projectaanvragen voor melk, flesjes en andere hulpmiddelen voor het grootbrengen van haasjes. Helpen jullie mee al deze opvangen te helpen? Zodat alle Knabbels en Babbels weer als grote sterke hazen terug de natuur in kunnen!

Ga direct naar de Wilde dieren projecten door HIER te klikken.

Afbeelding van: Wilde dieren in Nederland


← Terug naar alle tips

Bekijk onze projecten

Blijf op de hoogte van onze projecten en spoedoproepen

Menu Title