DierenDonatie.nl - Crowdfunding voor dieren projecten
coronahuisdier

Een huisdier nemen tijdens corona

Het plan om een huisdier te verwelkomen is natuurlijk superleuk! Zeker nu je waarschijnlijk, als gevolg van de coronacrisis, veel thuis zit. Echter is het belangrijk om stil te staan waaraan je begint. Het aanschaffen van een huisdier is namelijk een langetermijnplan. Een dierenleven lang ben jij verantwoordelijk voor het leven van je huisdier. Met dit artikel willen wij je helpen om een goed beeld te krijgen van wat er bij komt kijken. Op deze manier hopen wij dat je een zorgvuldige afweging maakt. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je een huisdier kiest dat bij je past. Want dan heb je een huisdier waar je ook ná de quarantaineperiode nog steeds enorm blij mee bent.

Wat voor huisdier?

Tijdens de coronacrisis merken wij dat veel mensen een puppy aanschaffen of hond uit het asiel adopteren. Hier komt natuurlijk meer bij kijken dan een cavia of hamster, waar je je vanzelfsprekend ook goed in verdiept als het gaat om dierenwelzijn, huisvesting en verzorging. Het hebben van een hond kost vaak meer energie, tijd, aandacht en geld. Ook leeft een hond gemiddeld langer dan een knaagdier. Om na te gaan of een huisdier bij je past is het goed om jezelf een belangrijke vraag te stellen: Heb je voldoende tijd om je huisdier aandacht te geven? Ook wanneer je straks minder thuis bent als en het ‘normale’ leven weer op gang komt? Een hond kan bijvoorbeeld gemiddeld maximaal 4 uur alleen zijn. Bij een konijn is dit gemiddelde wat lager. Dit komt onder meer omdat een hond minstens vier keer per dag naar buiten moet om uitgelaten te worden. Daarnaast zijn honden ook meer afhankelijk van de mens.

De kosten van een huisdier

Bij het aanschaffen van een huisdier komen er zowel eenmalige als vaste kosten kijken. Eenmalige kosten zijn voor het huisdier zelf, maar ook bijhorende attributen zoals een krabpaal voor een kat en een bench voor de hond of ruim verblijf voor een konijn of knaagdier. Deze kosten kunnen aardig oplopen wanneer je alles bij elkaar optelt! Daarnaast zijn er terugkerende kosten. Bijvoorbeeld medische kosten voor jaarlijkse inenting, ontwormen en middelen tegen teken en vlooien. En vanzelfsprekend ook voer voor je huisdier, zoals hondenvoer, valt onder de terugkerende kosten. Bedenk daarom goed of een huisdier in je financiële situatie past!

Het dierenasiel

Natuurlijk zijn jonge dieren ontzettend schattig, maar is het wel goed om in deze tijd een ‘troostpuppy’ te nemen? Er zijn namelijk ook genoeg dierenasiels waar honden, katten en andere dieren wachten wachten op een nieuw huis. Soms denken mensen dat hier voornamelijk oudere huisdieren terecht komen, het tegendeel is waar. Er zitten net zo goed huisdieren van nog geen jaar oud. Of het nu gaat om een hond, kat of konijn zij hebben het. Bekijk daarom ook goed alle mogelijkheden die je hebt bij de aanschaf van een dier. Wellicht kan jij een dier in het asiel een nieuw warm huis bieden. Hoe leuk is dat!

We hopen dat je na het lezen van dit artikel meer bewust bent geworden van de aanschaf van een huisdier. Vooral tijdens de coronacrisis kan dit een vertekend beeld geven op de jaren die nog gaan komen. Veel succes met het maken van een weloverwogen keus. En geniet van je nieuwe huisgenoot die bij jou een forever home gaat vinden!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pets Place


← Terug naar alle tips

Bekijk onze projecten

Blijf op de hoogte van onze projecten en spoedoproepen

Menu Title