DierenDonatie.nl - Crowdfunding voor dieren projecten

Dierenweetjes

Vlinder

Vlinders proeven met hun poten. In de pootjes van vlinders zitten een soort haren die, net zoals bijvoorbeeld de mond bij mensen, een zintuigelijke functie hebben. Met hun voetjes kunnen vlinders “proeven” op wat voor soort blad ze zitten en bepalen of die geschikt is om eitjes op te leggen. In Nederland leven meer dan 2400 vlinders waarvan de meeste nachtvlinders zijn. In de winter kunnen vlinders ook in winterrust gaan. De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Overwinterende eitjes hebben een speciaal beschermlaagje, zodat wind en regen minder invloed hebben. Overwinterende rupsen en poppen gaan in winterrust waarbij ze hun lichaam vullen met een vloeistof die wel wat lijkt op antivries. Zo kunnen ze niet bevriezen bij temperaturen onder nul. Een enkeling brengt de winter door als vlinder zoals de citroenvlinder. Deze trotseert de winter hangend aan de takken van een groenblijvende boom of struik zoals een conifeer, hulst of klimop. Door hun antivries blijven ze leven en qua kleur en vorm van de vleugels lijken ze precies op een blaadje zodat ze nauwelijks opvallen. In het voorjaar als de lentezon zich weer aandient zijn de citroentjes een van de eerste vlinders die je weer ziet rondfladderen.

Eekhoorn

Eekhoorns houden geen winterslaap. Met name in de herfst eten ze extra veel om vetreserves op te bouwen en leggen ze voedselvoorraden aan om de wintermaanden door te komen. Op verschillende plaatsen verstoppen ze kleine hoeveelheden noten, bijvoorbeeld in een boomholte of onder de grond. Omdat ze soms vergeten waar ze hun voedsel hebben gelaten helpen ze ook mee aan de verspreiding van zaden en kunnen ze zomaar onbedoeld een nieuwe boom planten! Ook wordt hun eten wel eens weggehaald door andere eekhoorns. Sommigen hebben hier wat op gevonden: wanneer ze merken dat ze bespied worden bij het aanleggen van een voorraadje, graven een gat, doen net alsof ze hun nootjes erin gooien en maken het gat weer dicht. Gefopt!

Spin

Nu de dikke jassen, sjaals en handschoenen weer langzaamaan tevoorschijn komen, worden we ook vaker verrast met een bezoekje van spinnen in huis. Spinnen zijn er in alle soorten en maten, elk met zijn eigen unieke uiterlijk en karakteristieken. Er zijn naar schatting wereldwijd meer dan 30.000 soorten spinnen ontdekt. Maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer waarvan we niet eens weten dat ze bestaan. Hoewel sommige mensen spinnen angstaanjagend vinden is het merendeel helemaal niet gevaarlijk, maar juist fascinerend. Zo lijkt een spinnenweb heel kwetsbaar maar is het juist supersterk. Het zijde in een spinnenweb is zelfs vijf keer zo sterk als staaldraad van dezelfde dikte. Een touw gemaakt van spindraad van slechts twee centimeter dik zou zelfs een Boeing 747 kunnen laten stoppen! Spinnenzijde is in de basis ook vloeibaar. Pas wanneer het zijde in aanraking komt met de lucht wordt het hard, wat de spin in staat stelt om er een web van te maken. Voor sommigen lijken spinnen misschien eng, maar ze zijn erg belangrijk voor het milieu en de natuur. De reden dat er geen overpopulatie is van insecten is grotendeels te danken aan de spinnen.


← Terug naar alle tips

Bekijk onze projecten

Blijf op de hoogte van onze projecten en spoedoproepen

Menu Title