DierenDonatie.nl - Crowdfunding voor dieren projecten

Als het baasje er niet meer is…

Wat als het baasje overlijdt?

Niet het vrolijkste onderwerp om over na te denken maar wel heel belangrijk: wat gebeurt er met een huisdier wanneer het baasje overlijdt? Er zijn maar weinig mensen die iets hebben geregeld voor als ze er zelf niet meer zijn. De dieren gaan daardoor een ongewisse toekomst tegemoet. Soms worden ze zelfs aan hun lot overgelaten. Het blijkt dat dit met name voor katten geldt . Minder dan de helft van de eigenaren heeft iets voor hun lieveling geregeld. Vervolgens blijven nabestaanden achter met een huisdier waar zij zich geen raad mee weten en waarvoor met spoed een nieuw plekje gezocht moet worden, want in het slechtste geval moet “over een maand het huis leeg zijn”. Als er geen regelingen zijn getroffen voor het huisdier dan wordt het, zeker voor een ouder dier, veel stress en een zoektocht naar een nieuw plekje.

Wat kun je alvast doen?

Het eenvoudigste is om bij familie, vrienden of kennissen te informeren of zij jouw huisdier willen en kunnen opvangen en een nieuw thuis kunnen bieden. Dit kan mondeling overeengekomen worden maar ook in een officieel testament worden vastgelegd bij de notaris.

Stichting Beertje www.stichtingbeertje.com zorgt voor katten in de laatste levensfase. Deze katten hebben altijd een behoorlijk (medisch) rugzakje en zijn daardoor niet meer plaatsbaar in een regulier huishouden. Bij de verzorging van deze katten staat welzijn, maatwerk én een passend levenseinde bovenaan. Ze geven in wisselende samenstelling een Thuis aan gemiddeld 11 unieke en bijzondere, bijna altijd, seniore katten. Ook geven zij advies over het leven met deze katten, want alle katten opvangen die zich aanmelden is onmogelijk. En soms blijkt dat mét advies de kat gewoon thuis kan blijven.

De kat van Oma

Emilie Mandersloot, een van de oprichters van stichting Beertje, wordt vaak gebeld door mensen in nood: “of wij ‘de kat van oma’, zoals wij ze noemen, een plekje kunnen geven. Oma is overleden, de lieverd is senior, helemaal gezond en kan nog heel lang mee. Of de kat heeft rugzakje bij zich en kan nergens heen. In zo goed als alle gevallen geldt dat er per direct plek gezocht moet worden. En die is er bijna nergens!”

“Dus benader je netwerk en vraag hen vooral ook hun netwerk te benaderen. Daarnaast adviseren wij altijd contact op te nemen met het asiel in de buurt. Zij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van katten, kijken goed wat iedere viervoeter nodig heeft én ze hebben ook nog eens een groot netwerk van mensen die deze dieren willen adopteren. We zien steeds vaker dat ook deze katten via hen een mooi plaatsje vinden. En dat is toch wat je iedere viervoeter toewenst: een eigen gouden mandje voor de rest van zijn of haar leven 😊.”

Dan zijn er natuurlijk ook nog de katten die zoveel (soms specifieke) zorg en aandacht nodig hebben dat het plaatsen via een asiel niet meer mogelijk is. De kat wordt daar dan vaak ook niet opgenomen. Het enige wat dan rest is alle krachten bundelen en met elkaar zoeken naar een oplossing. Er zijn bijvoorbeeld veel katten opvangen zoals Stichting Beertje met ieder zijn specialisme. Zij werken, net als de asielen, helaas bijna allemaal met een wachtlijst. En daar zit hem nu juist de crux, tijd om te wachten hebben de nabestaanden en de kat waar een thuis voor wordt gezocht vaak niet.
Emilie benadrukt dan ook nog eens dat het dus echt heel belangrijk is voor huisdier eigenaren om tijdig een vervangend thuis te regelen voor achterblijvende dieren zodat het, als het moment daar is, geen heen en weer gesleep wordt. Dit doet ongelofelijk veel afbreuk aan het vertrouwen van een dier . Vooraf zaken uitzoeken en regelen, hoe ongemakkelijk ook, voorkomt een hoop stress voor de nabestaanden – die hebben al zoveel aan hun hoofd – en de lieverds zelf als het moment daar is.

Misschien heeft u zelf geen huisdier maar wilt u toch meehelpen? Breng dit onderwerp eens ter sprake bij dieren eigenaren in uw omgeving, hebben zij al wat geregeld?

En ja, natuurlijk, waar gesproken wordt over senior katten geldt dit ook voor alle andere katten en huisdieren!

 


← Terug naar alle tips

Bekijk onze projecten

Blijf op de hoogte van onze projecten en spoedoproepen

Menu Title