DierenDonatie.nl - Crowdfunding voor dieren projecten

Zo werkt het

Stichting DierenDonatie.nl biedt als stichting een crowdfunding platform voor dierenprojecten. Crowdfunding is, heel kort gezegd, een beroep doen op mensen (de crowd) voor het financieren van projecten. In het geval van Stichting DierenDonatie.nl gaat het om het financieren van projecten voor stichtingen die dieren opvangen en stichtingen die zich inzetten voor dieren in nood. Donateurs kiezen zelf welk project ze willen financieren en hoeveel ze daar aan willen bijdragen.

Een dierenstichting kan een project insturen naar Stichting DierenDonatie.nl. Daar zijn géén kosten aan verbonden. Zodra een project door ons is goedgekeurd, plaatsen wij het op de website, onze social media en in de nieuwsbrief. De stichtingen verspreiden het bericht ook onder eigen online volgers. Donateurs doneren vervolgens een bedrag via iDeal. Zodra het project behaald is en de bestelling geleverd, staan de resultaten in de nieuwsbrief, op de social media van DierenDonatie.nl en op deze website bij ‘Successen‘.

Download informatieflyer


We beantwoorden graag je vragen

Kan ik ook producten i.p.v. geld doneren?

Ja, dat kan! Daar maak je een stichtingen heel blij mee. Op de pagina van elk project staat een link naar de website van de betreffende stichting. Je kunt dan met hen contact opnemen om de producten aan te bieden. Heb je producten die niet gevraagd worden via een project? Check dan dierenasiel.nl om te kijken welke opvang in jouw regio je kunt contacten.

Wat verdient Stichting DierenDonatie.nl hiermee?

Helemaal niks. Alle donaties worden gebruikt om de projecten en kosten van de donatie te financieren. Wij vragen geen financiële bijdrage van de stichtingen. De bestuursleden en andere vrijwilligers ontvangen geen vergoeding en/of beloning voor het werk dat zij voor DierenDonatie verrichten.

Waarom wordt er bij elk project een klein bedrag extra gerekend?

Projectbedragen ronden we vrijwel altijd af op een veelvoud van 5 euro, omdat dat de minimale donatiemogelijkheid is. We vragen per project tot 300 euro 10 euro extra en bij projecten van een hoger bedrag 25 euro extra om de kosten van de donaties te dekken. Dat geld is bijvoorbeeld voor de Ideal-betalingen en andere bankkosten of voor onvoorziene verzendkosten bij de webshops en de reserveopbouw voor incidentele fouten of kleine prijsverhogingen bij bestellingen.

Wat gebeurt er als stichtingen hun afspraken niet nakomen?

Bij de voorwaarden voor het aanvragen van projecten staat wat verwacht wordt van een stichting die via DierenDonatie crowdfunding wil doen. Incidenteel komt het voor dat een stichting zich daar niet aan houdt. Zij zijn dan bijvoorbeeld na herhaaldelijk verzoek niet bereid om een foto te sturen van de ontvangen producten of wij kunnen op geen enkele wijze meer met hen in contact komen. Hebben wij – niet gedekte – kosten moeten maken, dan zullen we die verhalen op de betreffende stichting of het bedrag vereffenen met een lopend project. Het spreekt voor zich dat deze stichtingen niet meer welkom zijn om via DierenDonatie hulp te vragen.

Wat gebeurt er als er meer dan het gevraagde bedrag is opgehaald?

Soms is er geld over van een project. Bijvoorbeeld omdat het product ineens een actieprijs heeft of er meer dan het gevraagde bedrag is opgehaald. In dat geval bestellen we in overleg met de stichting extra producten.

Wat gebeurt er als een projectbedrag niet wordt behaald?

Een project blijft maximaal 6 maanden op onze website staan. Als het na deze periode nog niet voldoende gefinancierd is, zijn er drie mogelijkheden:

 • We zoeken een alternatief (minder stuks, ander merk, etcetera).
 • We voegen de opgehaalde donaties toe aan een ander project voor dezelfde stichting.
 • Als er geen alternatief is en geen nieuw project, dan ontvangen de donateurs het bedrag terug.
Wat moet ik doen als doneren niet lukt?

Het kan meerdere oorzaken hebben dat een donatie niet lukt:

 • Je hebt geen bedrag ingevuld voordat je klikte op “Doneer voor dit project”.
 • Je zit onder het minimum van 5 euro.
 • Je hebt punten of komma’s gebruikt bij het invullen van het bedrag.

Biedt bovenstaande geen oplossing? Neem dan contact via info@dierendonatie.nl, we helpen je graag verder.

Kan ik mijn donatie ook anoniem doen?

Bij het betaalproces kun je aanvinken dat je graag anoniem wilt blijven. Je naam wordt dan niet getoond op de website. Je naam komt wel in onze administratie te staan, dat is een wettelijke verplichting. Die gegevens delen wij uiteraard niet met derden. Ons privacybeleid vind je hier.

Waarom is er een minimum van 5 euro bij het doneren?

Elke transactie via iDeal kost geld. Als bijvoorbeeld 100 mensen 1 euro zouden doneren voor een project van 100 euro, zouden we uiteindelijk slechts 65 euro hebben voor het project. Door dit minimumbedrag in te stellen, waarborgen we dat er ook altijd voldoende geld is opgehaald voor een project.

Hoe weet ik zeker dat mijn donatie goed is gebruikt?

Zodra een project is gefinancierd, bestellen wij de gevraagde producten. Deze laten wij bezorgen bij de stichting. Zo kunnen wij garanderen dat zij krijgen wat donateurs hebben gefinancierd. Nadat een project is behaald ontvangen wij van de betreffende stichting een foto van de geleverde producten. Deze foto’s worden naar de donateurs van het betreffende project gemaild via de nieuwsbrief. Ook worden ze op de social media van DierenDonatie.nl geplaatst. En uiteraard zijn de foto’s op deze website te vinden bij ‘Successen’.

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar / heeft DierenDonatie een ANBI-status?

In sommige gevallen mag je donaties aan goede doelen aftrekken bij je belastingaangifte. Een belangrijke voorwaarde – naast diverse andere – is dat het betreffende goede doel een ANBI-status heeft. Stichting DierenDonatie.nl is een crowdfunding- of donatieplatform en daarmee een zogenoemde ‘loketinstelling’, een term die het Ministerie van Financiën heeft eind 2014 heeft geïntroduceerd. Loketinstellingen kunnen geen ANBI-status verkrijgen. Dat betekent overigens niet dat jouw donatie niet fiscaal aftrekbaar is.

Als de stichting van het project van jouw keuze een ANBI-status heeft, dan is fiscale aftrekbaarheid wel een mogelijkheid. Bij alle projecten op de website zie je staan of de betreffende stichting die status wel of niet heeft. Ook kun je dit controleren op de website van de belastingdienst waar je ook het RSIN nummer kunt vinden welke je nodig hebt voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting.

Wat als iemand niet tevreden is over DierenDonatie?

Wanneer een donateur of stichting niet tevreden is, dan willen we er uiteraard alles aan doen om dat recht te zetten. Van belang is dat degene contact met ons opneemt om aan te geven waar de ontevredenheid zit. Het bestuurslid met de portefeuille ‘interne processen’ is tevens verantwoordelijk voor het afhandelen van eventuele klachten. Deze persoon zoekt samen met de andere bestuursleden én de betreffende donateur/stichting naar een passende oplossing.

Waarom Stichting DierenDonatie.nl?

Alle vrijwilligers uit het team van DierenDonatie zijn grote dierenliefhebbers en dragen graag hun steentje bij. Ons voornaamste doel is het makkelijker en eerlijker maken van het doneren, zowel voor de stichtingen als voor de donateurs. Lees hier meer over onze missie.

Hoe worden de kosten van DierenDonatie betaald?

Als stichting DierenDonatie maken we uiteraard ook kosten om het crowdfundingsplatform draaiende te houden. Denk aan kosten voor hosting, websitebeheer, betalingen, etcetera. De kosten voor betalingen worden gedekt door de 10 euro die we per project extra vragen. Alle overige kosten financieren we dankzij sponsoren (in geld of natura), speciale prijsafspraken en giften.

Zoeken jullie sponsors?

Jazeker! Sponsoren die ons willen helpen de kosten van de stichting zelf te financieren zijn heel welkom. Dat kan financieel of in natura. Neem contact op via info@dierendonatie.nl om te kijken wat we kunnen doen voor elkaar.

Waar kan ik als particulier terecht voor crowdfunding?

Via DierenDonatie kunnen alleen Nederlandse stichtingen aanvragen doen voor projecten. Vang je als particulier dieren op of help je bijvoorbeeld dieren in nood, dan kun je crowdfundingsprojecten indien bij onder meer:

 • www.doneeractie.nl
 • geef.nl
 • www.whydonate.nl
 • www.youcaring.com

Ben je op zoek naar hulp voor financiering van voer voor jouw huisdier(en)? Wellicht is er bij jou in de buurt een organisatie (zoals een dierenvoedselbank) die dit voor je kan doen? En kijk ook eens bij wievultmijnbak.nl. Succes!

Wat moet ik doen voor vergoeding van dierenartskosten?

Via ons crowdfundingsplatform kunnen we alleen stichtingen helpen met de aanschaf van concrete producten. Er zijn via Google meerdere instanties die hulp kunnen bieden bij het betalen van medische kosten. Ook de meeste dierenartsen willen meehelpen met aangepast tarief of gespreid betalen. Sommige gemeenten hebben een dierennoodfonds, dat kun je in jouw woonplaats navragen. Verder bijvoorbeeld:

 • www.quidemcarus.nl
 • www.huisdierenwelzijn.nl
 • www.brunofonds.nl
 • www.sterkvoordieren.nl

En voor mensen met een minimuminkomen is er bijvoorbeeld: www.daadwerkelijkedierenbescherming.nl. Als je wat verder zoekt op Google met ‘hulp dierenartskosten’ of ‘hulp medische kosten huisdier’ of iets vergelijkbaars vind je wellicht nog meer. Veel succes en vooral veel sterkte.

Heb je vragen die hier niet tussen staan? Voel je vrij om ons een berichtje te sturen via info@dierendonatie.nl of via het contactformulier op de contactpagina.

Bekijk projecten

Blijf op de hoogte van onze projecten en spoedoproepen

Menu Title